Yazılım Mühendisliği İle Bilgisayar Mühendisliği Arasında Ne Fark Var?
Yazıma hoş geldiniz. Bana Instagram’dan gelen en çok sorulardan biri ” yazılım mı seçeyim yoksa bilgisayar mı ?”. Özellikle 12.sınıf öğrencileri bu iki dal arasında deliye dönüyorlar. Zamanında bende böyleydim. Anlatmaya geçmeden önce şunu söyleyeyim: Ben burada iki dal arasında ki farkı kendi görüşüme göre yorumlayacağım. Bu yüzden burası teknik anlatım olmayacak. İki dal arasındaki farkı yaşadıklarımı ve gördüklerimi baz alarak anlatacağım.
Küçükken hep bilgisayar mühendisli olmak istemiştim. Daha o zamanlar yazılım mühendisliği diye bir bölüm yoktu tabi ( Gerçi şu an bile yeni yeni oturuyor da şimdilik bunu geçelim). Daha sonra lise zamanlarında yazılım mühendisliği diye bir bölümü keşfettim. İşte o andan sonra benim içinde kara kara düşünceler başladı. PC mi Yazılım mı? Allah’ım hangisini seçmeliyim. Felandı filandı baya düşündüm. Araştırdım. Bu mesleği yapan kişilere sordum vs vs. En sonunda girdik üniversite sınavına.1 ay geçti. Sonuçlar geldi. Eee. Ne oldu şimdi? Ben hala karar vermedim. Tercih yapmam lazım. Tahmin edin ne yaptım. 25 tane yazabildiğim tercih listesine 21 tane yazlım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerini doldurdum. Neden çünkü karar veremedim. Ama içimden hep yazılım mühendisliği geçti.
1 ay geçti, geldi sonuçlar. Yazılım mühendisliğini kazandım :). Zaten yazılımla uğraşıyordum. Daha fazla uğraşmaya başladım. Seminerlere, etkinliklere, forumlara vb yerlere, yazılım sektöründeki kişilerin toplandığı her güzel etkinliğe katılmaya çalıştım. Ve şunu gördüm. Yazılım mühendisliği çok zor bir bölüm. Aynı şekilde PC’de. Peki neden?
Çünkü herkes bu alana kolaylıkla girebilir. Yani biyoloji bölümünde okuyan bir arkadaşın vardır. Yarın bir bakmışsın, yapay zeka kodlayarak biyolojide bir şeyler başarıyor. Mahalledeki işsiz arkadaşın mobil oyun yapmış, paraya para demiyor. Böyle şeyler yazlım da mümkün. Ve bu alana özel bir şey bu. Düşünün mimarlık okumamış biri size bina tasarlıyabilir mi? Veya adalet okumamış biri hakim olabilir mi? OLAMAZ. Ama PC ve yazılımda bunlar oluyor. Bu yüzden bu ikisi arasındaki fark yerine bu farkı görüp ona göre hareket etsek daha iyi olur. Çünkü bu alanda rekabet çok ama çok fazla. Çok çalışmassan, iyi projeler ortaya koymassan kesin bir şekilde işsiz kalırsın. Çünkü iş açığı yok, tam tersine katlarca fazlalık var ve sen bu fazlalıklar içinde kendini belli etmen lazım. Bunun içinde çok çalışman lazım. Bunu her iki bölüm içinde söylüyorum.
En nihayetinde bir şu iki bölüm arasında bana göre zerre kadar fark yok. PC okumuş biride yazılıma yöneliyor, yazılım okumuş biri de. Hadi fark denebilecek bir şey diyeyim de kızmayın bana. PC’de, yazlımda olmayan elektronik var. ARGE veya makine ile ortak çalışmayı düşünürseniz, elektronik olduğundan dolayı PC buna daha yakın gibi duruyor.
Benim düşüncelerim bunlar. İkisi arasında ki farkı anlatan onlarca yazı var. Baktım sadece teknik gitmişler. Bende farkı olsun dedim böyle bir anlatımı tercih ettim. Umarım beğenmişinizdir.
NE OLURSANIZ OLUN, İSTER AVUKAT İSTER MÜHENDİS. ÇOK ÇALIŞMADIKTAN SONRA HANGİSİNİ SEÇTİĞİNİZİN BİR ÖNEMİ YOK.